A világ legnagobb karácsonyi bónusza

Az év végi vállalati rendezvények egyik kulcsmozzanata, amikor a cég vezetősége összegzi az eredményt, áttekinti az elért sikereket, és köszönetét fejezi ki alkalmazottainak az aktív, tevékeny közreműködésért. Sajnos van, ahol még ez a minimum gesztus is elmarad, se év végi rendezvény, se köszönetnyilvánítás, se semmi. 

Máshol azonban ennél tovább mennek, hiszen a kemény munkát köszönet-, illetve befektetésképp és jövő évi motiváció gyanánt ajándéktárggyal vagy utazással, esetleg több havi fizetéssel – bónusszal jutalmazzák. 

A jutalmazás három okból fontos: 

• a kollégák érezhetik, hogy fontosak a cégnek

• a jutalom megerősíti bennük a vállalat iránti általános lojalitásukat

• motiválja őket a következő évi hasonló hozzáálláshoz munkakedvüket tekintve

Nemrégiben minden idők legnagyobb bónuszait osztották ki a St. John Properties, az egyik legnagyobb kereskedelmi ingatlanvállalatnál. A St. John 198 dolgozójának 2019. december 7-én 10 millió dolláros jutalmat osztottak ki, melyet rendezvényükön nyilvánosan jelentettek be. Az összeg fejenként átlagosan nem kevesebb, mint 50 ezer dollárt, azaz kb 15 millió forintot jelentett!
15 millió forintot! 

Míg a magyarországi vállalatok jelentős hányadában egyáltalán nem biztos, hogy profit esetén bármit is kapnak a dolgozók – hiszen sokaknak egy 10 ezer forintos étkezési utalványra „sem telik”, hogy mégis, legalább a kollégák karácsonyi asztalához hozzájáruljanak egy csekély összeggel. 

Statisztikák szerint a munkavállalók mindössze 10 százaléka kap 13. havi fizetést, 18 százalék pedig valamilyen bónuszt vagy pénzbeli juttatást. A pluszhavi fizetés átlagosan bruttó 280 ezer forint alatt van, persze ez csak a 10%-a az egésznek, tehát a fennmaradó 90%-nak ennél jóval kevesebb, vagy semmi sem jut. 

Ami durvább, hogy a többségnél még a dicséret is elmarad; mi is hallottunk nem egy olyan cégről, ahol a főnökség egy szimpla „szia”-val elintézi az év végi elköszönést, mintha a hétvégét követően egy átlagos hétfőn találkoznának majd újra. Se jutalom, sem elismerés, se köszönet. Nincs egy munkavállaló számára lelombozóbb, elértéktelenítőbb érzés – szerintünk. 

Ezzel szemben a St. Johnsnál minden várakozást felülmúló módon engedték karácsonyi szünetre az alkalmazottakat. 

Te hogy vélekedsz erről? Lehet, hogy „csak” egy 15 millió dollár értékű PR fogásról van szó? A híre mindenesetre szárnyra kapott az interneten, és sokakat foglalkoztat, hogy miért ez a hatalmas „önzetlenség”. 

A cég állítja és vallja, hogy csak kiváló csapattal lehet célt elérni, és elismerik, hogy vállalati sikereik kizárólag a remek csapattagoknak köszönhetők, és ennél jobban nem is tudnák kifejezni elismerésüket és hálájukat a befektetett munkáért. Minden alkalmazottuk magasan képzett, folyamatosan fejleszti magát, ahogy a cég is törekszik egyre jobbnak és jobbnak lenni, melyet ezzel a hihetetlen mértékű bónusszal is szimbolizálnak egyúttal.

Nem létezik a világon olyan személy, aki ne ugrana ki a bőréből ekkora összegű jutalom hallatán, és az biztos, hogy a jövőben igencsak megugrik majd a túljelentkezés a St. John vállalat iránt a munkaerőpiacon. 

Kíváncsiak vagyunk, hogy neked mi volt a legnagyobb jutalom, amit év végén kaptál a cégedtől? Esetleg egy megindító köszönetnyilvánítás? Egy utazás vagy wellness pihenés? Egy értékes kütyü? Vagy pénzjutalom? 

A két ünnep között, sőt, még január elején sem késő köszönetünket kifejezni egy év végi rendezvény keretében a munkatársaknak, és erre mi is buzdítunk, hiszen az elismerésre az élet minden területén szüksége van MINDENKINEK!

Mi már készülünk a következő esztendő évnyitó eseményeire, melyekkel kapcsolatban te is bátran kereshetsz bennünket bizalommal.

Kellemes ünnepeket, és jó pihenést kívánunk! 

A Horizont csapata