Egészségügyi protokoll rendezvényekre

Egészségügyi protokoll rendezvényekre

Télvíz idején, a náthák közepette gyakran kapunk el mi magunk is kisebb-nagyobb megfázásokat. Ki ellenállóbb, ki kevésbé. Ki hamarabb túljut rajta, más hetekig nyögi. A szokásos, általános megfázásos megbetegedések mellett sajnos komolyabb vírusok is felütik fejüket, mint az influenza vagy jelen esetben a sajnálatos coronavírus. Utóbbi határainkon belül nem jelent veszélyt jelenleg, de amennyiben egy-egy nemzetközi rendezvényre, például kihagyhatatlan konferenciára kénytelen látogatni ezekben az időszakokban is, arra az esetre összeszedtük az általános egészségvédelmi óvintézkedéseket. Az eseményen, illetve utazás közben is betarthatók az alábbiak. 

Gyakori kézmosás

Gyakran mosson kezet szappannal és vízzel, vagy használjon alkohol alapú kézmosót, ha a keze nem láthatóan piszkos.

Miért? Az alkoholos alapú kézfertőtlenítők a baktériumok 99%-át elpusztítják, így a kezünkre kerülő vírusokkal is végezhetnek. 

Légzéshigiénia gyakorlása

Köhögés és tüsszentés esetén takarja el a száját és az orrát az alkarjával vagy textillel, szalvétával, zsebkendővel – azonnal dobja ki a zsebkendőt, a textilt szorosan zárja nejlonzacskóba, és tisztítsa meg a kezét alkoholos kézmosással, szappannal és vízzel.

Miért? Ha köhögés és tüsszentés alatt védi a száját és az orrát, megakadályozza a baktériumok és vírusok terjedését. Ha a levegőbe tüsszent takarás nélkül, a vírusok hatalmas erővel indulnak meg, míg ha a kezébe tüsszent vagy köhög, akkor a kezével érintett tárgyakon keresztül mások elkaphatják a betegségét. 

Megfelelő távolság

Tartson legalább 1 méter távolságot önmaga és mások között, különösen azoknál, akik köhögnek, tüsszögnek vagy lázasak.

Miért? Ha túl közel kerül másokhoz, belélegezhet vírusokat, a fertőzött egyén nem várt köhögése, tüsszentése által.

Kerülje a szem, az orr és a száj érintését

Miért? A kezek sok olyan felületet érintenek, amelyek fertőzöttek lehetnek a vírussal. Ha szennyezett kezével megérinti a szemét, az orrát vagy a száját, akkor a vírust a felszínről átadhatja magának.

Ha láz, köhögés és nehéz légzése van, keressen fel orvost

Miért? A fenti tünetekkel fontos, hogy azonnal orvoshoz forduljon, mivel ennek oka lehet légzőszervi fertőzés vagy más súlyos állapot. A lázas légzési tüneteknek számos oka lehet, és az Ön személyes utazási előzményeitől és körülményeitől függően. Persze az is elképzelhető, hogy egy mezei vírusról van szó, de jobb megnyugodni. 

Kerülje a nyers vagy nem főtt állati termékek fogyasztását

Miért? A nyers húst, tejet óvatosan válassza, hogy elkerülje a kezeletlen ételekkel való keresztszennyeződést, a helyes élelmiszer-biztonsági gyakorlatnak megfelelően.

Viseljen maszkot 

A maszkok csak akkor hatásosak, ha alkoholos alapú kézi dörzsöléssel vagy szappannal és vízzel gyakori kézmosással kombinálják. Ha maszkot visel, akkor tudnia kell, hogyan kell használni.

A maszk felhelyezése előtt tisztítsa meg a kezét alkoholos alapú kézfertőtlenítővel vagy szappannal és vízzel. Fedje le a száját és az orrát maszkkal, és ellenőrizze, hogy nincs-e hézag az arc és a maszk között. Használat közben ne érintse meg a maszkot; Ha mégis megtörtént, tisztítsa meg a kezét alkohol alapú kézmosással vagy szappannal és vízzel. Cserélje ki a maszkot egy újra, amint nedves lesz, és ne használja újra az egyszer használatos maszkokat. A maszk eltávolításához: vegye le hátulról (ne érintse meg a maszk elejét); azonnal dobja el egy zárt tartályban; tisztítsa meg a kezét alkohol alapú kézmosással vagy szappannal és vízzel.

Természetesen egy rendezvényre érkezve az ember kellemetlenül érezné magát talán bármely fenti elővigyázatosság betartásakor, pedig érdemes. A gyakori kézmosás vagy az öltönyzsebbe helyezett alkoholos fertőtlenítő nem megerőltetés, és biztonságérzetet ad. Persze használni is kell – önmagában, ha a zsebünkben van, az még nem óv semmitől.  A használatnak lehetőleg ne keltsünk túl nagy feneket, amennyire lehet észrevétlenül tegyük, hogy ne sértsük meg például azt, akivel kezet fogtunk.