10 tétel a céges karácsonyi rendezvények fontosságáról

A vállalati vagy irodai karácsonyi partik fontosságát gyakran alul értékelik, mások netán eltúlozzák. Van, ahol egyáltalán nem megszokott, máshol gesztus értékű közös főzőcskével ünnepelnek az irodában, megint máshol tízmilliókat fordítanak egy nívós christmas party megszervezésére. Melyik a jó hozzáállás, egyáltalán mik a legfontosabb okai, amelyek miatt egy karácsonyi ünnepség a vállalat javára válhat? Tekintsünk át 10 fontos tételt, hogy hasonlóképpen vélekedjünk erről. 

1. Köszönetnyilvánítás: ezzel többnyire valamennyien egyet értünk, egyszerűen el kell ismernünk munkatársaink, beosztottaink egész éves kemény munkáját. Nem minden cégnél engedi meg a profit mértéke a 13. havi bónuszokat, nekik különösen érdemes egy céges szintű vacsorameghívással kedveskedni. A nagyvállalatoknál pedig az eredményes munkáért érzett hálát kiterjesztve a partnerek, beszállítók, szponzorok, üzleti kapcsolatok felé is kommunikálni kell, ilyen méreteknél természetesen már illik megadni a módját egy nagyszabású gálával, partyival.

2. Csapatépítés és kötelékek megerősítése: kisvállalati szinten fontos, mert a dolgozók jobban megismerhetik egymást, és lazíthatnak szórakoztató és élvezetes környezetben egymással. Egyféle csapatépítő eseményként is felfogható, melynek hála a jövőben simábbá válhatnak a munkafolyamatok az irodában. Nagyvállalati szinten a partnerkapcsolatok megszilárdítása érdekében elengedhetetlen egy év végi záróesemény.

3. Motivációs érték: a stressz közös levezetése, az együttes kikapcsolódás nagy motivációt adhat a jövő év eleji kemény hajtáshoz.

4. Vállalati értékek: az ilyen év végi összejövetelek különösen alkalmasak arra, hogy megszilárdítsák a munkatársakban, üzleti partnerekben az alapvető vállalati értékeket és célokat, eredményeket.
 

5. Lojalitás erősítése: a meghívott felekben elégedettség érzését kelthetjük, megerősítve bennük a tudatát annak, hogy igen, az a vállalat pontosan az a környezet, ahol dolgozni akarnak/ amellyel üzleti kapcsolatban kívánnak maradni, mert minden területen – így ebben is – törekszenek az igények kielégítésére.

6. Mindenkinek jár egy kis szünet: az irodától távol lenni néha mindenkinek terápiásan javasolt. A környezetváltozás révén mindenki pihenhet, jól érezheti magát, nem érzi a munka nyomását, a potenciális stresszt és határidők fenyegetését.

7. Őszinte áttekintés és értékelés: a legtöbb alkalmazott/ partner szabadabban, kötetlenül elmondja a vállalat iránti valódi érzéseit, hozzáállását, amely rendkívül értékes információ, melyekből tanulhatunk. Egy parti alatt felszabadultabban lehet beszélgetni akár a jövőbeli fejlesztési tervekről is, könnyebb puhatolózni, félszavakból, elkapott félmosolyokból értékes és őszinte visszajelzéseket begyűjteni.

8. Pénzspórolás: óvatosan érdemes ezt a területet szóba hozni egy karácsonyi rendezvényen, mégis van rá mód, hogy például költséghatékonysági ötleteket dobjunk be finoman, puhatolózásra használva a kötetlen légkörű rendezvényhelyszínt

9. Árulkodó kiszolgálás: ha sikerül egy nagyon jó karácsonyi vacsorát, évzáró gálát rendeznünk, az sokat elmond a cég személyiségéről, hozzáállásáról. Megmutatja, milyen vezetője van a cégnek, ezért ennek fényében érdemes rendezvényszervezőt felkérni egy nívós ünnepség létrehozásához. 

10. A karácsonyi party egyszerűen kötelező: nagyon negatív üzenetet hordoz az, és közvetít a munkatársak felé, ha egy cég nem tart az irodában karácsonyfát, és elfelejti a karácsonyi ünnepséget. Kisvállalati szinten a közvetlen munkatársak felé kellemetlen, nagyvállalati szinten pedig biztosak lehetünk benne, hogy egy valamirevaló karácsonyi partyn nincs olyan partner és ügyfél, aki ne szeretne részt venni. És nemcsak a finom falatok és az esetleges ajándékok miatt, hanem, hogy jól eső élményekkel zárjon egy éves együttműködést, és tekinthessen a közös jövőbe. 

Különböző lehetőségek

Kiváló alternatíva a kisebb irodákhoz tehát a karácsonyi vacsora vagy mondjuk egy zártkörű sütizés. Viszont nagy cégek számára a nagy rendezvényhelyszínek kínálnak jó lehetőséget. A tematikus programok és szervezett partik gyakran éjszakai szórakoztatást is magukban foglalnak. Meghívható együttes, DJ, valamint kisebb fellépések is kérhetők. 

Egy rendezvényszervező cég lefoglalja a helyszínt, a programokat kitalálja, és lebonyolítja, gondoskodik a cateringről, és minden stresszhelyzetet eredményező részfeladatról. Alapvetően kijelenthető, hogy minél gazdagabb műsorválaszték, minél látványosabb dekoráció, minél ízletesebb fogások sorakoznak fel a rendezvényen, annál inkább értékelik a munkatársak és partnerek a figyelmességet, és vélekednek pozitívan a vállalatról.