Hogyan éld túl a céges karácsonyi rendezvényt?

Mint résztvevő? 

Indul az idei céges karácsonyi parti szezon. Vannak céges buli függők, akik keresik a lehetőséget, és sorra járják mindet a kapcsolatépítés, a jó hangulat, a finom ételek, a programok miatt. Mások viszont nem szívlelik, és muszájból vesznek részt vagy egyáltalán el sem mennek. Te melyik típus vagy? Bárhogy is volt eddig, az idei év végére adunk neked néhány hasznos tanácsot, hogy vészeld át a céges karácsonyt akkor is, ha szereted, és akkor is, ha nem. 

1. szabály: Ne legyél véresen komoly.

Az irodai karácsonyi parti ideális alkalom kissé jobban megismerni a kollégáidat (és főnökeidet), nagyobb parti esetében a partnereket, beszállítókat, hogy kissé személyesebb szinten is elmélyíthesd kapcsolatotokat. A parti nem a múlt havi költségvetés megtárgyalásáról vagy a jövő havi marketingkampánnyal kapcsolatos meglátásaid elmeséléséről szól, hanem önfeledt szórakozásról. Ne is arról beszélgess, hogy még nem kaptál fizut vagy, hogy vajon lesz-e 13. havi bónusz. Ne panaszkodj, ne károgj, ne ragaszd rá a többiekre esetleges negatív hangulatodat. Lazulj el, kerüld a munkabeszélgetéseket, és érezd jól magad. 

2. szabály: Tedd le a telefont!

Ne légy az a személy – mi is ismerünk több ilyet -, aki nem tud kikapcsolni, és a telefonjával sem teszi ezt meg. Facebook nézegetése, Instagram fiók frissítése, sztori gyártás. Persze, ez mind rendben van, ha közösségi média menedzser vagy a munkahelyeden, de minden más esetben bosszantó, plusz tiszteletlenség, hogy a parti alatti relatíve kevés időben mással foglalkozol. És ne felejtsd el azt sem, hogy ne posztolgass meggondolatlanul az eseményről: nem biztos, hogy a regionális igazgató szívesen látná magát másnap a Facebookon spiccesen, mert a háttérben ő is belógott a képbe, amikor szelfiztél. 

3. szabály: Megfelelően öltözz fel. 

Nyilvánvalónak tűnik, de nem mindenkinek az. Ha kétségeid vannak, kérdezd meg a többieket is, mit viselnek majd. Se túl, se alul öltözni nem jó, próbálj stílusos lenni. Egy jól beválasztott outfit önmagában meghozhatja a jó kedvedet a partihoz akkor is, ha előzőleg nem volt. 

Gondolj arra is, hogy néhány pohár ital elfogyasztása után talán meleged lesz, legyen lehetőséged kicsit lejjebb vetkőzni, és készülj úgy, hogy valószínűleg táncra is perdülsz majd. 

4. szabály: Ne igyál túl sokat.

Persze, év vége van, és ideje lazítani egy kicsit. De van egy határ, amit ne lépj túl. Próbáld reálisan felmérni, mennyi italt tud a szervezeted tolerálni, ne tedd nevetségessé magad. Ne menj bele „ivós” játékokba, hogy tudd a lépést tartani a többiekkel. Azt se felejtsd el, hogy biztonságosan haza kell érned, arról nem is beszélve, hogy kínos csendek elé nézhetsz a buli másnapján, az illuminált állapotban elkövetett dolgok miatt. 

5. szabály: Ne pletykálkodj. 

Ügyelve az 5. szabály betartására, semmiképpen se bocsátkozz pletykába. Ne is gyűjtsd be, és ne is terjeszd őket. Ha harmadik félről kezdesz beszélgetni mással, akkor csak olyan beszélgetőpartnert válassz, akiben garantáltan megbízhatsz, mert mentek már tönkre stabilnak tűnő céges partneri kapcsolatok óvatlan pletykálások miatt. 

6. szabály: Menj el a partira!

Beszéltünk róla, hogy vannak céges buli kerülők, pedig nem érdemes kihagyni egyiket sem. Persze, lehet, hogy egyáltalán nincs kedved a szakmabeliekkel a munkahelyen kívüli világban is együtt tölteni az időt, de: egyrészt ne tedd csalódottá a főnököt, akinek sokat jelent a jelenléted. Ha te nem mész, lehet, hogy másokat is erre ösztönzöl, így a Boss-t még inkább kiakasztva. Hidd el, nagyon szórakoztató lesz, ha már egyszer odaértél, csak el kell indulnod. 

7. szabály: Jó karácsonyi céges partyt kell szervezni.

Ez persze rajtad kívül állhat, de valóban ezen dől el minden. Ha megfelelő a rendezvényhelyszín, szép a design, érdekesek és különlegesek a programok, választékos a catering, finom italokat szolgálnak fel, akkor ugyan miért maradnál ki ebből a sok jóból? Igazán jó céges karácsonyi partyt szervezni nem könnyű. Még szerencse, hogy mi tudjuk a nyitját.